Senaste nytt

Träff under stjärnorna

Här kommer lite matnyttig information inför årets träff under stjärnorna.

Träffen kommer att vara från den 11 september till den 12 september 2015

Även i år kommer klubbens medlemmar att finnas på observatoriet redan under veckan innan, är vädret bra går det alldeles utmärkt att komma lite tidigare om man vill ägna sig lite mer åt observationer.

Den officiella programdelen börjar på fredagen då Café Gastronomen kommer att öppna, och observatoriet öppnar. Eventuellt kommer det att bli något föredrag på fredagkvällen. Detta är avhängigt vädret. Vid bra väder så kommer vi koncentrera oss på att använda teleskopen för att observera med.

Lördagens program kommer i korthet ha ett varierat innehåll. Den börjar med föredrag, mm, samt supén, vilken kommer att avsluta programdelen av träffen. SAAF kommer att ha sitt årsmöte, där vi i samband med detta kommer att dela ut årets amatörastronomiska pris.

Årets föredrag i skrivande stund:

Johan Warell SAAF kommer hålla föredrag betitlat "Fotometri av asteroider för bestämning av rotationsperioder"

Vår alltid enträgne stjärnbildsföredragshållare Anders Wettergren, Norrköping har också i år lovat att hålla föredrag om en stjärnbild.

Som huvudföredragshållare har vi nöjet att presentera Tora Greve, från Lund, vilken är en hängiven resenär till solförmörkelser runtom i världen. Hon kommer att berätta om dessa under ett föredrag som betitlas Solförmörkelser.

Anmälan till träffen göres företrädesvis genom att betala anmälningsavgiften till vår klubbs bankgiro 5669-1918 där vi vill att ni på ett tydligt sätt anger namn samt om eventuellt supé önskas. Vill ni betala på plats går detta också bra, anmälan i så fall kan göras till Sören Persson s.persson@mac.com eller Werner Herthnek werner@herthnek.se nytt för året är at vi kommer att möjliggöra kortbetalning för de som så önskar betala supén och anmälningsavgiften på plats.

Priset för deltagande på träffen är oförändrat, anmälningsavgiften är 100 kronor och supén kostar 170 kronor. Vad gäller supén är vi glada om ni anmäler i förväg, så att vi kan beställa rätt mängd mat, samt om någon har speciella önskemål vill vi att ni framför detta.

Med en förhoppning om en trevlig träff önskar vi på Mariestads Astronomiska Klubb alla välkomna till årets Träff Under Stjärnorna

2015-07-27 19:14:50
Av Sören PerssonHej alla som följer vår förening!

Vi möttes när vi kom ut till observatoriet av ett öppet fönster, och det var rejält tillrört inomhus. Vi har tydligen haft inbrott mellan söndag kl 12 cirka och måndag kl 18.

Vad som har konstaterats blivit stulet vid en första undersökning är en Astro 102 mm ED-tub, färg vit i sin väska. Ett Coronado 40 mm solteleskop också i sin väska, en Powertank 17 Ah, en äldre dataprojektor, samt en laserpekare var också försvunnen.

Ni som ser detta kan väl sprida det, samt hålla utkik på diverse försäljningssidor eller vara på er vakt om ni erbjuds köpa något av dessa saker till ett billigt pris.

2015-06-09 13:56:57
Av Jimmy NordströmKvällens månadsmöte är flyttat till observatoriet på grund av dåligt väder. Vi samlas på observatoriet i vanlig tid.

2015-05-04 12:13:26
Av Sören PerssonPå måndagen den 13 april har klubben månadsmöte. Gunnar Sporrong​ kommer att hålla föredrag om livsbetingelser i universum. Om vädret tillåter blir det observationer efter föredraget, det finns också kaffe att inhandla. Välkomna!

2015-04-10 12:39:33
Av Sören PerssonÖppet hus.

19 och 20 mars håller vi öppet hus på Bifrostobservatoriet med anledning av solförmörkelsen fredagen den 20.

På torsdagen håller vi öppet på kvällen och alla klubbens teleskop står till förfogande för att observera i.

På fredagen öppnar vi redan på förmiddagen, i god tid innan solförmörkelsen och vid klart väder så finns det ett flertal teleskop framme, där man kan observera solen och förmörkelsen. Vi håller även öppet på kvällen så att observeringarna kan fortgå hela natten om så önskas.

Vi kommer att bjuda på föredrag, samkväm. Kaffe kommer att serveras, mm.

Välkomna till denna chans att besöka ett observatorium och observera i ett riktigt teleskop samt få lära er lire om rymden och de himlakroppar som finns där.

Mariestads Astronomiska Klubb

2015-02-03 10:36:03
Av Sören PerssonRune Fogelquist

Vi på Mariestads Astronomiska Klubb har tyvärr det sorgliga budskapet ett föreningens mångåriga ordförande och redaktör för Asterisken har under de senaste dagarna gått bort.

Vi på föreningen beklagar djupt detta och känner stor saknad efter Rune som var en av Sveriges amatörastronomis förgrundsgestalter.

Då Rune varit redaktör för Asterisken så har vi tills vidare ej någon möjlighet att ge ut några ytterligare nummer av tidningen.

För information om föreningens aktiviteter hänvisar vi tills vidare till vår hemsida samt vår sida på Facebook som kommer att uppdateras regelbundet.

Sören Persson/MAK

2014-01-09 19:45:10
Av Sören PerssonVi har nu skapat en facebook-sida.
Ni får gärna besöka sidan och gilla den för att även där för löpande information om klubbverksamheten samt andra astronomiska nyheter.

MAKs facebook-sida hittas på nedanstående länk.
https://www.facebook.com/mariestadsastronomiskaklubb

2013-10-08 18:22:23
Av Jimmy Nordström