Senaste nytt

Träff under stjärnorna:

Återigen så inbjuder Mariestads astronomiska klubb till träff under stjärnorna. För de som varit förut så krävs inte någon närmare presentation. De dagar som träffen infaller i år på är den andra september och den tredje september.

Som huvudföredragshållare har vi äran att presentera Ulf Danielsson från Uppsala. Ett känt namn inom Sveriges vetenskapliga kretsar. Ulf är för närvarande professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, men även en amatörastronom. Huvudföredraget går under titeln "Gravitationsstrålning och svarta hål" och vi är övertygade om att det kommer att bli mycket intressant för våra deltagare.

Anders Wettergren kommer även att fortsätta sin föreläsningsserie med olika stjärnbilder och det föredraget kommer att vara på lördagens eftermiddag.

SAAF kommer också även i år hålla sitt årsmöte på lördagen, med spännande frågeställningar.

Vi siktar på att vi ska få ett så späckat och intressant program som möjligt med även någon programpunkt på fredagens kväll. Vi hoppas givetvis att himlen är klar, så att det är möjligt att ägna sig åt observationer med klubbens samt medhavda teleskop, där Fogelquist-instrumentet kommer att vara huvudattraktionen i den norra kupolen. Om vädret tillåter är det en upplevelse att observera i ett så stort instrument.

Vi har goda möjligheter för att kunna ställa upp medhavda instrument på ängen som finns i anslutning till observatoriet. Givetvis kommer det finnas möjligheter att ta en fika i vårat Café Gastronomen och på lördagskvällen kan vi i vanlig ordning avnjuta en supé.

Träffen startar officiellt under fredagkvällen den 2 september och avslutas med observationer den 3:e. Program kommer inom kort och det går bra att anlända när som helst under fredagen och även tidigare än så om så önskas.

Vill du anmäla dig kan det göras via mejl till klubbens ordförande Sören Perssons.persson@mac.com . Vänligen ange på anmälan namn, antal personer och om supé önskas. Priset för detta är 100 kronor i anmälningsavgift och 170 kronor för supén. Det går också att anmäla sig genom att betala in anmälningsavgiften på klubbens bankgiro 5669-1918. Där gäller också att namn, antal och om supé måste anges i anmälan.

Karta

Välkomna till en förhoppningsvis trevlig och intressant träff hos oss på Mariestads astronomiska klubb!

2016-07-18 19:38:33
Av Sören PerssonMånadsmöte.

Mötet kommer att förläggas till Bifrost på måndag pga det dåliga vädret på måndag. Vi utlovar korvgrillning, något kåseri och ev en film.

Välkomna önskar MAK.

2016-04-28 09:43:26
Av Sören PerssonMerkuriuspassage!

Den 9 maj är det Merkuriuspassage, alltså kommer Merkurius att passera framför solen på sin bana. Detta är ett fenomen som inte är alltför vanligt, så passa på och kom till Bifrostobservatoriet för att observera fenomenet.

Vi kommer att ha ett flertal solteleskop på plats som möjliggör observation av solen på ett säkert sätt. Då passagen börjar runt kl 13 så kommer det finnas folk på Bifrost från kl 12 redan.

Fika till självkostnadspris utlovas

Välkomna!

2016-04-27 11:12:22
Av Sören PerssonÖPPET HUS

Måndagen den 14 mars kommer vi att ha öppet hus på observatoriet, då vi öppnar upp alla kupoler, och instrument, så att allmänheten kan komma och observera. Det kommer även ges möjlighet att observera solen om man kommer tillräckligt tidigt på eftermiddagen. Om vädret är dåligt utlovas föredrag, filmvisning, mm. Passa på om vädret tillåter och kom och observera med några av Sveriges största allmänt tillgängliga privata astronomiska teleskop. Vi kommer att ha öppet från kl 17 fram tills den siste inte orkar längre.

Om ni blir törstiga och/eller lätt hungriga, så finns det möjlighet att fika under kvällen, det utlovas kaffe m bullar, mm.

Välkomna till en kväll i astronomins tecken till Bifrostobservatoriet!

2016-03-01 12:40:45
Av Sören PerssonAstronomins dag och natt:

Under Astronomins dag och natt som äger rum den 10 oktober i år kommer vi att hålla öppet hus.

Observatoriet har öppet under dagen och natten. Dagtid blir det solobservationer och nattetid observationer av stjärnhimlen. Föredrag och fika utlovas!

Välkomna önskar Mariestads Astronomiska Klubb

2015-09-28 12:40:54
Av Sören PerssonMånadsmöte den 5 okt 2015

På dagens månadsmöte är det vår medlem Werner Herthnek som kommer hålla föredrag. Detta tituleras "Nya horisonter på Pluto" och kommer som antyds handla om Pluto och de upptäckter som gjordes i och med New Horizon´s passerande i somras. Välkomna! Fika utlovas!

2015-09-28 12:39:29
Av Sören PerssonTV4 Nyheterna var på plats och sände live under gårdagens Perseid-träff vid observatoriet. Klubbens ordförande Sören Persson blev intervjuad.
Direkt från meteorregnet i Lugnås

De gjorde även ett reportage som visades under morgonnyheterna idag. Bland annat blev Joel Ringblom och Sören Persson från klubben intervjuade.
Nattligt ljusfenomen lockade många

2015-08-13 21:51:21
Av Jimmy NordströmPerseiderna

I natt förväntas meteorsvärmen Perseiderna ses som bäst.

Vi samlas kl 19.00 vid observatoriet för samvaro för att senare under kvällen och natten när mörkret infallit sig observera meteorerna. Alla intresserade är välkomna.

För mer information se kommande händelser i högerspalten.

2015-08-12 15:23:02
Av Jimmy NordströmTräff under stjärnorna

Här kommer lite matnyttig information inför årets träff under stjärnorna.

Träffen kommer att vara från den 11 september till den 12 september 2015

Även i år kommer klubbens medlemmar att finnas på observatoriet redan under veckan innan, är vädret bra går det alldeles utmärkt att komma lite tidigare om man vill ägna sig lite mer åt observationer.

Den officiella programdelen börjar på fredagen då Café Gastronomen kommer att öppna, och observatoriet öppnar. Eventuellt kommer det att bli något föredrag på fredagkvällen. Detta är avhängigt vädret. Vid bra väder så kommer vi koncentrera oss på att använda teleskopen för att observera med.

Lördagens program kommer i korthet ha ett varierat innehåll. Den börjar med föredrag, mm, samt supén, vilken kommer att avsluta programdelen av träffen. SAAF kommer att ha sitt årsmöte, där vi i samband med detta kommer att dela ut årets amatörastronomiska pris.

Årets föredrag i skrivande stund:

Johan Warell SAAF kommer hålla föredrag betitlat "Fotometri av asteroider för bestämning av rotationsperioder"

Vår alltid enträgne stjärnbildsföredragshållare Anders Wettergren, Norrköping har också i år lovat att hålla föredrag om en stjärnbild.

Som huvudföredragshållare har vi nöjet att presentera Tora Greve, från Lund, vilken är en hängiven resenär till solförmörkelser runtom i världen. Hon kommer att berätta om dessa under ett föredrag som betitlas Solförmörkelser.

Anmälan till träffen göres företrädesvis genom att betala anmälningsavgiften till vår klubbs bankgiro 5669-1918 där vi vill att ni på ett tydligt sätt anger namn samt om eventuellt supé önskas. Vill ni betala på plats går detta också bra, anmälan i så fall kan göras till Sören Persson s.persson@mac.com eller Werner Herthnek werner@herthnek.se nytt för året är at vi kommer att möjliggöra kortbetalning för de som så önskar betala supén och anmälningsavgiften på plats.

Priset för deltagande på träffen är oförändrat, anmälningsavgiften är 100 kronor och supén kostar 170 kronor. Vad gäller supén är vi glada om ni anmäler i förväg, så att vi kan beställa rätt mängd mat, samt om någon har speciella önskemål vill vi att ni framför detta.

Med en förhoppning om en trevlig träff önskar vi på Mariestads Astronomiska Klubb alla välkomna till årets Träff Under Stjärnorna

2015-07-27 19:14:50
Av Sören PerssonHej alla som följer vår förening!

Vi möttes när vi kom ut till observatoriet av ett öppet fönster, och det var rejält tillrört inomhus. Vi har tydligen haft inbrott mellan söndag kl 12 cirka och måndag kl 18.

Vad som har konstaterats blivit stulet vid en första undersökning är en Astro 102 mm ED-tub, färg vit i sin väska. Ett Coronado 40 mm solteleskop också i sin väska, en Powertank 17 Ah, en äldre dataprojektor, samt en laserpekare var också försvunnen.

Ni som ser detta kan väl sprida det, samt hålla utkik på diverse försäljningssidor eller vara på er vakt om ni erbjuds köpa något av dessa saker till ett billigt pris.

2015-06-09 13:56:57
Av Jimmy Nordström